Millaiset pelit mukaan mökille?

Mökki

Suomalaiset rakastavat mökkejä ja mökkeilemistä. Jos omaa mökkiä ei vielä ole, unelmoidaan sellaisen hankkimisesta. Sillä välin voi käyttää vuokramökkiä, ellei jollain sukulaisella tai tuttavalla ole kesämökkiä, minne silloin tällöin paeta. 

Mökille pääsemistä odotetaan koko talvi, mutta mökillä oleminen ei aina ole yhtä auvoa. Toisinaan on liian kuuma eikä jaksaisi tehdä mitään. Välistä sataa, ehkäpä jopa monta päivää putkeen. Sateella ei tee mieli mennä ulos, mutta tekeminen voi pienessä mökissä loppua hyvinkin äkkiä. Varsinkin lapsilla voi olla tylsää, jos lähiseudulla ei ole kavereita eikä mökissä sähköä tai laajakaistayhteyttä. Monilla mökeillä sähkö kuitenkin on. Tarvittaessa sitä saa vaikka aurinkopaneeleista tai tuuliturbiinista. Laajakaistakin löytyy monilta kesämökeiltä, mutta nettikasinot ilman rekisteröitymistä ja monet muun netin ihmeet ovat löydettävissä myös älypuhelimen mobiilidatan avulla. 

Kesälomalla on kiva viettää aikaa myös yhdessä. Vaikka välillä kaikki perheenjäsenet vetäytyisivätkin omiin oloihinsa kirjan tai älypuhelimen kanssa, on silloin tällöin hauska pelata vaikka lautapelejä yhdessä. Lautapelejä voi pelata sateisinakin päivinä. Kun lakkaa satamasta, voidaan kaivaa esiin vaikka tikkataulu tai mölkky. Mökkiolympialaiset ja erilaiset pallopelit tarjoavat hauskaa tekemistä ja hyvää liikuntaa. Ripaus leikkimieltä ja hyppysellinen hyvää mielikuvitusta pitävät huolen siitä, ettei tekeminen lopu mökillä!

Mölkky sopii kaikenikäisille

Vaarista ei ehkä ole pituushyppykisaan, eikä mummo jaksa kovin kauaa leikkiä piilosta, mutta mölkyn parissa viihtyy vaikka koko suku nuorimmasta vanhimpaan. Mölkky ei ole kovin fyysinen peli, joten iäkkäämmätkin jaksavat pelata sitä.

Mölkky on supisuomalainen heittopeli, onhan se kotoisin Päijät-Hämeestä. Mölkky muistuttaa paljon jo satoja vuosia sitten Karjalassa pelattua kyykkää. Ideana on heittää ”mölkyllä” eli puisella palikalla numeroituja keiloja. Keilojen numerot alkavat ykkösestä, ja päättyvät lukuun 12. Aina kun pelaaja onnistuu kaatamaan jonkin puisen keilan, hän saa keilan numeron verran pisteitä. Keilat ovat kolmen tai neljän metrin etäisyydellä heittäjästä, joten niihin on suhteellisen helppo osua.

Keila nostetaan takaisin pystyyn, kun se on kaatunut. Peliä jatketaan, kunnes ensimmäinen pelaaja saa tasan 50 pistettä. Jos pelaajan pistesaalis onkin 51 tai enemmän, rokotetaan häntä pudottamalla pisteet 25:een. Rangaistus seuraa myös siitä, jos kilpailija heittää kolme kertaa peräkkäin keilojen ohi. Rangaistukseksi hän putoaa pelistä kokonaan joutuen toimimaan loppupelin ajan kirjurina.

Jos mölkky alkaa kiinnostaa ihan tosissaan, voi alkaa treenata mölkyn SM- tai MM-kisoja varten, tai liittyä Suomen Mölkkyliittoon.

Afrikan tähti on klassikko

Kukapa ei olisi joskus pelannut Afrikan tähteä! Afrikan tähti on suomalainen lautapeli, mitä on pelattu vuodesta 1951 asti. Afrikan tähti tarjoaa tekemistä koko perheelle, kun ulkona sataa tai on liian kuuma – tai kun peli-into muuten vain vie mennessään. Afrikan tähti sopii kaikille yli 5-vuotiaille. Sen kehittäjä Kari Mannerla oli varsin nuori peliä laatiessaan – vain 19-vuotias. Innoittajana toimivat Etelä-Afrikasta löytynyt jättitimantti sekä Afrikan kartta, mikä oli täynnä kiehtovia paikannimiä. Sittemmin Afrikan valtiot ovat itsenäistyneet ja paikkojen sekä maiden nimiä on vaihdettu, mutta Afrikan tähti -pelissä käytetään yhtä alkuperäisiä siirtomaa-ajan nimiä. Mannerla vieraili itse Afrikassa vasta 1980-luvulla ollessaan seuramatkalla Marokossa.

Shakkipeli kehittää ajattelua ja muistia

Shakkipeli on strateginen lautapeli, minkä pelaamista pidetään erittäin kehittävänä. Shakin uskotaan kehittävän loogista ajattelua ja parantavan muistia, ja lisäksi se on erittäin mukaansatempaava peli. Shakin parissa kuluu aika helposti. Shakkia pelaa kerrallaan kaksi ihmistä, joista kummallakin on 16 nappulan armeija. Armeija tahtoo voittaa vastapuolen armeijan saattamalla vastapelaajan tärkeimmän nappulan (kuninkaan) hyökkäyksen kohteeksi sillä tavalla, ettei vastustajalla ole enää mahdollista kuningastaan pelastaa. Se, miten laudalla kuuluu liikkua, on tarkasti määritelty shakin säännöissä. Jos kuningas on uhattuna, kutsutaan tilannetta shakiksi. Omaa kuningastaan voi puolustaa lyömällä shakkaava nappula, siirtämällä kuninkaan turvaan tai siirtämällä jonkun muun nappulan kuninkaan suojaksi. Jos mikään näistä ei ole mahdollista, on kyseessä ”shakki ja matti”, eli kuningasta uhkaava pelaaja voittaa pelin.

Shakkipeli

Jos shakki tuntuu omalta jutulta, voit liittyä erilaisiin shakkikerhoihin ja osallistua shakkiturnauksiin. Shakkia pelataan myös netissä ja postitse. Ulkomailta löytyy puistoja, joihin ihmiset kerääntyvät pelaamaan shakkia ja seuraamaan muiden pelaamista.